Kuka minä olen?

Toimintaterapeuttiopintoihin liittyen tein sanapilven eri rooleistani omassa elämässäni juuri nyt. Osa rooleistani on sellaisia, joihin en itse ole voinut vaikuttaa (punaisella). Osa taas on ulkoisesti määriteltyjä ja julkisia, omaa toimintaani kuvaavia rooleja (sinisellä). Turkoosilla värillä kuvassa ovat itse valitsemani, omaan haluun ja vapaaehtoiseen valintaan perustuvat roolini.

Turkoosit roolit tunnistan omaa hyvinvointia lisääviksi ja mielihyvää tuottaviksi – kenties juuri siksi, että ne olen vapaaehtoisesti itselleni ottanut. Punaisissa rooleissa taas on jatkuvasti opeteltava olemaan, halusin tai en. Toisaalta punaisetkin roolit ovat osittain muuttuvia: niin tyttärenä kuin yksinhuoltajanakin olen juuri nyt, mutta olenko tytär myös vanhempieni kuoleman jälkeen? Yksinhuoltajuus taas virallisesti päättyy viimeistään lasten tultua täysi-ikäiseksi. Sinisiä rooleja elämässä tulee lisää, kun toiminnallisia tai ammatillisia rooleja tulee vuosien mittaan lisää. Samalla niitä kuitenkin poistuu tehtävien vaihtuessa.

Juuri nyt jokainen vuorokauteni täyttyy siis näissä rooleissa toimimisesta. Minä olen kaikkea tätä ja toimin kaikissa rooleissani – en samaan aikaan, mutta sujuvasti roolituksia eri ympäristöissä ja tilanteissa vaihdellen.

Takautuvasti katsoen on helppo todeta roolien vaihtelu omassa elämässäni: muutama vuosi sitten lähes puolet nykyisistä rooleistani puuttuivat ja tilalla oli mm. BMX Turku ry:n bosslady, insinöörin vaimo ja työtön tohtori.

Mielenkiintoinen ajatus on tehdä vastaava sanapilvi taas parin vuoden päästä uudelleen ja nähdä, miten elämä ja roolit ovat taas muuttuneet! Toivottavasti silloin siellä on mukana sana ”aluevaltuutettu”!